Każdy wie bardzo dobrze, że soki owocowe to samo zdrowie. Jednak to, co czasami można znaleźć w sklepach niekoniecznie można nazwać sokami. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy czy niekiedy i konserwanty i barwniki – w niejednym kartonie i butelce jest ich więcej niż owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, bowiem niewiele one dadzą dla zdrowia, a w większej ilości mogą być wręcz szkodliwe.
Na pewno znacznie lepiej kupować soki zrobione tylko z koncentratu, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od całkiem niedawna zaczęły się pojawiać w sklepach, i od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Po pierwsze produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Tym sposobem są one pełne minerałów i witamin, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To jest także rezultatem używanej do ich wytworzenia technologii. Soki takie tłoczy się bowiem w prasach, co pozwala uniknąć szkodliwej dla składników odżywczych obróbki termicznej.
Jeśli taki produkt ma być ważny kilka miesięcy, to soki tłoczone producent może dodatkowo przeprowadzić pasteryzację.
Taka pasteryzacja nie trwa długo, co skutecznie niszczy drobnoustroje, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki niejednokrotnie rozlewa się do foliowych worków z kranikami. Tym sposobem nalewanie ich jest bardzo wygodne i praktyczne, a równocześnie kranik daje to, że do środka nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.